img

‘De co-piloot’: Maaike Haan

Sinds januari 2021 is Maaike bij Schildje betrokken, in functie als brand manager.

Als ervaringsdeskundige en haar betrokkenheid bij het onderwerp kindermishandeling is zij zich bewust van hoe belangrijk het is om jezelf in een veilige omgeving te kunnen ontwikkelen. Maaike is ‘het gezicht’ van Schildje en je kunt haar o.a. tegen komen bij meetings, afspraken en geeft zij de training ‘Schildjes missie’.

"Drie jaar lang heb ik me als vrijwilliger naast mijn werk ingezet voor kindermishandeling. De drang om dit op professionele basis te kunnen doen werd steeds groter en daarom ben ik nu als zelfstandige gestart. Deze drang werd onder andere gevoed door het feit dat de landelijke cijfers van kindermishandeling ondanks alle inspanningen maar niet dalen. Nee dacht ik dan, als we kinderen niet gaan voorlichten, ze leren wat wel en niet normaal is en met hen in gesprek gaan, gaat dit ook zeker niet gebeuren. Signalering door het sociale netwerk, de leerkracht en de trainer is heel belangrijk maar een groot gedeelte van kindermishandeling kan niet gesignaleerd worden doordat kinderen geen signalen afgeven. Deze kinderen doen juist heel erg hun best om niet op te vallen. Ze kunnen hun gehele basisschooltijd doorlopen zonder dat er voor een leerkracht aanleiding is om te denken dat er iets aan de hand is.

Toen ik werd gewezen op Schildje heb ik al snel contact opgenomen met Nicky Schijvens. Vrijwel direct was er een klik omdat we elkaar zo goed begrepen in wat er nodig is. Voorlichting op scholen over kindermishandeling als vast onderdeel van het lesprogramma.

Vol enthousiasme ben ik nu dan ook aan de slag om organisaties bekend te maken met Schildje en wat dit voor zowel het kind, als het gezin en de school kan opleveren. Want daar gaat het toch om, dat een kind veilig op kan groeien en zich daardoor maximaal kan ontwikkelen!"

“Toen ik begin 2017 de oproep van Schildje op LinkedIn zag waarin gezocht werd naar een Ambassadeur, voelde ik meteen dat ik hierin iets wilde betekenen. Vroeger was het voor mij maar gewoon wat er gebeurde tot ik in de puberteit de nodige problemen in mijn gedrag begon te vertonen. Ik raakte op het verkeerde pad, kwam met de verkeerde mensen in aanraking en was ondertussen bang voor alles en iedereen in de buitenwereld. Met de hulpverlening van (toen ter tijd) Het Jip in Tilburg kwam ik beter in mijn vel te zitten, mezelf niet bewust van het feit dat de ervaringen uit mijn vroege jeugd diepe wonden hadden achter gelaten in mij als persoonlijkheid. Pas toen ik kinderen kreeg en voor de tweede keer in een burn-out terecht kwam, kwam de omslag en verdiepte ik mezelf in persoonlijke ontwikkeling en bewustwording. Een vechter ben ik altijd geweest, een wereldverbeteraar ook, en met die mentaliteit wist ik mij een weg te slaan door de verwerking van alle ervaringen en angsten die mij belemmerden een dagelijks leven te leiden zoals ik dat vanuit mijn hart wilde leven. Het heeft mij inmiddels gebracht op het punt dat ik me realiseer dat wat is geweest, niet okay is, maar door de intensieve ontwikkeling in de afgelopen tien jaar ben ik me er bewust van dat ook mijn ouders de nodige ballast en trauma’s met zich meedroegen en dat mijn jeugd er vermoedelijk heel anders uit had gezien als er de juiste hulp en kennis was geweest. Als er mensen waren geweest die het verschil durfden te maken.

Vandaag de dag ben ik dankbaar voor mijn ervaringen, zodat ik vanuit mijn eigen persoonlijkheid en zonder wrok jegens mijn ouders een warm hart toe kan dragen aan de missie van Schildje. Van “slachtofferschap naar meesterschap”. Mijn pijlers in deze missie liggen op bewustwording en veiligheid. Anderen leren: “horen, zien en voelen” wat er tussen de regels gezegd wordt, maar vooral wat niet gezegd wordt. Ervoor zorgen dat er voor iedere partij een veilige omgeving gecreëerd wordt, waarin de juiste hulp geboden kan worden. Zonder oordeel, zonder mening…”.